De allerlaatste van Ireen Wüst

11 maart 2022

Afgelopen week voelde voor Ireen Wüst eigenlijk niet anders als anders. Het was zoals alle weken in aanloop naar een World Cup wedstrijd. En dat zijn er heel wat geweest in haar jarenlange schaatscarrière. Het besef dat dit echt de allerlaatste gaat zijn, is nog niet tot haar doorgedrongen. “Dat zal zaterdag wel komen, denk ik”, zegt Ireen Wüst. “Nu is het vooral nog veel corona-stress en zorgen dat je niet besmet raakt.”

Zo begon je komst bij het team Reggeborgh ook. Een chaotische start door corona.

“Het was echt wel even behelpen in het begin. Konden we niet als ploeg trainen, maar moesten we twee aan twee gaan fietsen en leerden we elkaar zo een beetje kennen. Maar na ons eerste trainingskamp samen in Inzell merkte ik direct: dit zit goed. De sfeer was supergezellig. Het voelt echt als familie. We helpen elkaar of het nou om trainingen gaat of in de privésfeer, we zijn er voor elkaar. En dat is heel mooi.”

Hoe denk je terug aan de afgelopen twee seizoenen?

“Vooral met een lach op mijn gezicht. Ik heb twee superleuke jaren gehad met het team en de staf. Ik heb echt genoten. We hebben heel hard getraind, maar ook veel lol gehad met elkaar. Ik hoop dat de mensen dat ook terugzien. Het was een nieuwe stap voor mij, die vanaf dag 1 goed heeft gevoeld. Ik heb het altijd gezien als mijn twee bonusjaren en heb het ook zo ervaren.”

En nu, bang voor het zwarte gat?

“Absoluut niet. Ik ben eerder bang dat ik te veel ga doen, omdat ik niet overal ‘nee’ op kan zeggen. Ik krijg nu al zoveel verschillende verzoeken. Maar we zien wel wat de toekomst gaat brengen. Daar ben ik niet bang voor, er komt vast wat moois op mijn pad.”

Eerst vooral even lekker niks doen?

“Ik ga de komende periode vooral veel op vakantie, skiën met vriendinnen en we gaan nog naar Mexico. Er staat nog een vrijgezellenfeest gepland en een familieweekend, dus we hebben nog heel veel moois voor de boeg.”

Wat zou je tot slot nog willen zeggen?

“Dat ik dankbaar ben voor de kans die Reggeborgh mij gegeven heeft. Met het team en met Gerard van Velde; het voelt echt als een familie. En de betrokkenheid van de sponsor daarbij vond ik ook heel fijn met de familie Wessels die oprecht betrokken zijn met wat wij doen.”