Hekman: “Prachtige overwinning van ons hele team”

15 december 2022

Het was een dolle dag voor Gary Hekman, nadat hij gisteravond de eerste marathon op natuurijs won in het Friese Burgum. De telefoon bleef overgaan, net als de apps met felicitaties bleven binnenstromen. Tijd om na te genieten? Nee, die was er nog niet.

Die tijd was hem gisteravond in Burgum ook niet gegund. Na de huldiging, interviews en andere plichtplegingen vertrok de winnaar razendsnel met coach Roy Boeve richting Hilversum. Daar werden ze verwacht aan de talkshow-tafel van Op1. “We waren maar net op tijd. Snel een make-upje op, microfoon om en hup aan tafel.”
Want als er natuurijs ligt, staat het marathonschaatsen vol in spotlights. En is de sport van ons allemaal. “Het is hartstikke goed dat we kunnen vertellen over onze liefde voor de sport. Ik hoop dat dit op tv is overgekomen.”
De afspraak met Op1 stond al voor de wedstrijd. Maar vanuit de redactie kreeg Hekman (34) wel de wens mee dat het erg leuk zou zijn als hij zou winnen. “Dat zou een mooie toevoeging zijn, zeiden ze”, lacht de Reggeborgh marathonschaatser.
Dat vond ook coach Roy Boeve, die zijn team een duidelijke opdracht meegaf voor de eerste op natuurijs. “We moesten overtuigend en de hele tijd van voren koersen.” Dat lukte, de groen-zwarte trein was de hele wedstrijd over 100 ronden dominant aanwezig. “Natuurlijk voel je de vermoeidheid en de botte schaatsen, maar als je ziet dat je met je hele ploeg constant van voren zit, dan is dat erg goed voor de moraal. Dan wil jij niet degene zijn die moet afzakken. Iedereen bleef doen wat-ie moest doen.” En dus kon de Reggeborgh-trein de sprint aantrekken. En maakte Hekman het overtuigend af. “Dit is een prachtige overwinning van het hele team.”