Kjeld Nuis gaat er volle bak tegenaan

16 november 2022

Kjeld Nuis is weer volop in training. Foto Neeke Smit

“Ik heb echt wedstrijden nodig om lekker in een seizoen te kunnen groeien. En dan in Thialf voor eigen publiek, ik heb er echt veel zin in. Ik weet niet wat ik kan verwachten, maar ik ga er volle bak tegenaan”, kijkt Kjeld Nuis uit naar World Cup in Heerenveen dit weekend.

“Het is natuurlijk wel dubbel”, voegt de Reggeborgh schaatser eraan toe. “Want Wesly ligt er nu uit op de 1000 meter en dat is cru voor hem.”

Nuis (33) heeft zich afgelopen weekend niet zitten verbijten voor de televisie tijdens de eerste World Cup in Stavanger. Ook omdat hij wist dat die wedstrijd voor hem nog te vroeg kwam. Twee weken eerder raakte de drievoudig olympisch kampioen geblesseerd aan zijn lies, waardoor hij het WCKT moest laten schieten. “Dat toernooi was lastiger om thuis naar te kijken, omdat het heel dubbel was. Nu kon ik op zich makkelijker kijken naar wat het niveau internationaal is.” En? Nuis draait er niet om heen. Nederland stelde in het algemeen wel teleur. “Maar als ik naar mezelf kijk, dan heb ik vorig jaar precies zo’n start gehad. Werden Krol en ik elfde en zestiende bij de eerste World Cup in Polen. Het seizoen is nog heel lang. Al heb je af en toe wel vertrouwen nodig in wedstrijden.”

Nieuwe namen kondigden zich in Stavanger aan op het erepodium. De Koreaanse Kim op de 500 en 1000 meter en natuurlijk de Amerikaan Jordan Stolz, die de 1.000 en 1.500 meter met overmacht won. “Het is goed voor de sport. Natuurlijk wil je zelf de beste zijn, maar het triggert ook. Ik heb het eigenlijk altijd gehad; in het begin met Shani Davis en Stefan Groothuis, daarna Pavel Koelizjnikov en op de 1500 meter met Yuskov en de laatste jaren met Thomas Krol.”
Komend weekend kan de Reggeborgh schaatser zich na een lange trainingszomer weer meten met de internationale top op de 1.000 en 1.500 meter. Voor beide afstanden kreeg hij een aanwijsplek.