Marcel Bosker kan weer strijden op het ijs

28 februari 2023

Marcel Bosker verschijnt donderdag aan de start van de 5 kilometer op de WK afstanden in Thialf. Nadat de Reggeborgh schaatser een breukje in het carbon van zijn schaats ontdekte, kan hij weer strijden op het ijs.  “De schaats doet weer wat ik wil. Dat was ik het hele seizoen een beetje kwijt.”

Bosker kon eerder dit seizoen niet brengen wat hij in zich had. Hij wist niet waar het aan lag. “Ik was superfit, had nergens last van en toch kreeg ik er niet uit wat erin zat.” Per toeval ontdekte de allrounder het euvel aan zijn schaats. “Ik had de schoen in mijn hand en voelde dat er wat beweging in zat. En dat hoort er niet te zitten.”

Schoenmaker Feenstra uit Heerenveen bracht uitkomst, hij repareerde de schoen. Bij de NK afstanden begin februari voelde Bosker direct verbetering. “Ik reed lekker en kon weer strijden. Ook het afbouwen van de rondetijden lukte nu. Ik voelde het verschil.” Bosker won het zilver. En een startbewijs voor het WK afstanden.

Schaatsen komt aan op gevoel. Dat komt heel nauwkeurig. Een profvoetballer kan makkelijk iedere wedstrijd een paar nieuwe schoenen aantrekken. Echt ondenkbaar voor een schaatser. Bosker heeft misschien wel acht paar schaatsen in de kast liggen. Maar in zijn hele carrière heeft hij tot nu toe maar twee paar gebruikt. “En er is eigenlijk maar één paar waar ik echt wat mee kan”, geeft de lange afstandsspecialist aan.

Bosker wil de goede lijn van de NK afstanden doortrekken naar de WK afstanden in Thialf. Aangemoedigd door meer dan vijftig leden van zijn club YVG uit Groningen wil hij daar donderdag het beste uit zichzelf halen. “Er zijn drie schaatsers die een klasse apart zijn. Patrick, de Noor Eitrem en Italiaan Ghiotto. Een vierde plek moet mogelijk zijn voor mij en op een geweldige dag kan ik podium rijden. Het is een WK, er zijn altijd verrassingen. Ik moet gewoon mijn beste rit schaatsen en alles geven wat ik in me heb.”