Meesterknecht Crispijn Ariëns geniet volop op Weissensee

30 januari 2023

Met tranen in de ogen kwam Crispijn Ariëns zondag over de finish op Weissensee nadat hij Gary Hekman het ONK zag winnen. Of het ook als zijn overwinning voelt? “Zeker wel”, zegt de meesterknecht van Marathonteam Reggeborgh. “We doen het echt samen.”

Zo ziet winnen eruit. Net als bij de Nederlandse titel op kunstijs van Evert Hoolwerf juichte ook zondag het hele groen-zwarte team uitbundig mee, nadat Hekman het Open Nederlands kampioenschap won. “Weet je wat wij doen? Wij rijden niet samen, maar we rijden voor elkaar. Dat is heel mooi en maakt ons als team zo sterk”, legt Ariëns uit.

Meesterknecht. Superkracht. Eentje die een standbeeld verdient, volgens Hekman. Superlatieven schieten te kort om te beschrijven wat Ariëns voor het team betekent. Vele kilometers sleurt hij op kop, zet de achtervolging in op ontsnapte concurrenten. Zoals hij zondag de vluchtpoging van Sjoerd den Hertog deed mislukken. “Sjoerd had best een gat. Ik moest eerst mijn ritme zien te vinden, maar dat lukte en toen reed ik ‘m terug.” Ariëns verloor de controle nooit. Niemand kwam weg. “Gary zat nog bij ons in de kopgroep. Hij is één van de snelsten als het op een sprint aankomt. Dat vertrouwen hebben we in elkaar. We rijden al zo lang samen.”

Overleg onderweg? Nee, dat was niet nodig. “We kennen elkaar zo goed. Het enige dat ik vroeg aan Gary was of het echt wel de laatste ronde was. Ik twijfelde of ik de bel wel had gehoord.” Het was inderdaad de laatste ronde. “Ik trok de sprint aan en zag Gary langs me komen en versnellen. Hij schakelde nog een keer en won. Echt super.” Ze hebben de zege zeker gevierd met team. “Overwinningen moet je altijd vieren. Maar je bent ook direct weer bezig met de volgende wedstrijd.”
Woensdag wacht de alternatieve elfstedentocht. In 2017 won Ariëns die koers over 200 kilometer op de Weissensee. “Natuurlijk gaan we ervoor als team. Daarvoor zijn we hier.”