Mensen achter het team: Desly Hill

20 januari 2022

Bij Team Reggeborgh zie je vaak de schaatsers in beeld. Maar de mensen achter de schermen zijn minstens zo belangrijk. Door het werk dat zij doen, kunnen de schaatsers zich volledig focussen op nog betere rondetijden. We nemen jullie de komende tijd mee in een serie interviews met de mensen achter Schaatsteam Reggeborgh. Deze keer is het de beurt aan Desly Hill, assistent coach.

Je komt zelf uit het inline skaten. Wat gebruik je uit je eigen ervaring als topsporter?

Ik weet hoe het is om op hoog niveau te sporten en weet waar de sporters doorheen gaan om elke dag het beste uit zichzelf te halen. Ik probeer onze schaatsers ook vooral op de sociale kant te coachen. Er moet ruimte zijn voor plezier en om onderling grapjes te maken.

Jullie zijn met 4 coaches. Hoe is de onderlinge verdeling?

We hebben niet echt een afgebakende taakverdeling. Twee jaar geleden is Michel bij de staf gekomen en toen is mijn rol veranderd. Ik heb niet meer een actieve rol op het ijs, maar ben meer op de achtergrond betrokken bij de schaatsers. Zelf omschrijf ik mijn rol vaak als “high performance manager”. Hoe zorgen we ervoor dat de sporters op een zo hoog mogelijk niveau kunnen presteren. Misschien ben ik wel een beetje de onzichtbare coach. Schaatsers weten dat ze bij me terecht kunnen voor een praatje en om hun hart te luchten.

Daarnaast houd ik me ook bezig met alle testen die we uitvoeren. In de trainingen verzamelen we veel data over de gezondheid en conditie van de schaatsers. De analyses bespreek ik met Stans (van der Poel, inspannings/data analist) en bijzonderheden bespreken we binnen de staf. Met Michel, Phil en Allard werk ik al lange tijd samen en we weten goed wat we aan elkaar hebben.

Phil Brojaka, Desly Hill en Gerard van Velde

Hoe ziet de voorbereiding in de laatste dagen voor een belangrijke wedstrijd eruit?

Op de laatste dagen voor de wedstrijd is het meeste werk al gedaan en gaat het om de motivatie van de schaatsers om zichzelf te blijven uitdagen. Ik haal de meeste voldoening uit de dagelijkse bezigheden en het motiveren van de schaatsers. Natuurlijk blijven we trainen en doen we allerlei metingen en oefeningen. Wat gaat er goed, wat kan beter? Na de training check ik de data, bespreek bijzonderheden en geef dit door aan het team. In de middag ben ik vaak bij een krachttraining en voer daar allerlei metingen uit. En natuurlijk is er ruimte om even met elkaar te praten.

Als we één van de schaatsers van het team zouden vragen om je te omschrijven, wat zouden ze dan zeggen?

Dat moet je eigenlijk aan ze zelf vragen. Maar ik hoop dat ze zeggen dat ik goed benaderbaar ben en ze met alles wil helpen. Als staf zijn we eigenlijk ondergeschikt, we doen er alles aan om het beste resultaat te bereiken voor de schaatsers. Ik voel me erg betrokken bij de sporters en ben erg trots op de resultaten die we samen behalen.

Je bent geboren in Australië, wat mis je het meeste?

Dat zijn drie dingen: mijn familie, de oceaan en het weer. Door de hele coronasituatie heb ik mijn familie lange tijd niet gezien. Normaal gesproken gaan we om het jaar naar Australië en ik hoop dat ik dit jaar wel weer Down Under kan gaan.

Hoe zou je het schaatsteam omschrijven?

Het is een heel divers team. We hebben schaatsers die al heel lang meedraaien in de top, zoals Ireen, Kjeld en Hein en een aantal jonge talenten die aan het begin van hun carrière staan. Ik vind het mooi om te zien dat ze van elkaar leren en ook echt dingen van elkaar aannemen. Er is enthousiasme in het team en ze hebben onderling plezier.

Als je niet aan het trainen bent, waar kunnen we je dan vinden?

Thuis bij mijn familie en mijn zoontje. Maar ook op de mountainbike. Afgelopen jaar heb ik veel samen met de schaatsers gefietst. Ik ga natuurlijk niet zo hard, maar kom zeker goed mee. Samen met een aantal vrienden heb ik meegedaan aan een mountainbiketocht van 200 kilometer in Drenthe. In de stromende regen, maar ik voelde de druk om door te gaan. Ik houd erg van sporten en blijf mezelf uitdagen! Dit jaar wil ik eigenlijk wel meedoen aan een gravelbike tocht en als we naar Australië gaan, dan ligt de surfplank al voor me klaar!