Mensen achter het team: Henk Schra

15 december 2021

Bij Team Reggeborgh zie je vaak de schaatsers in beeld. Maar de mensen achter de schermen zijn minstens net zo belangrijk. Door het werk dat zij doen, kunnen de schaatsers zich volledig focussen op nog betere rondetijden. We nemen jullie de komende tijd mee in een serie interviews met de mensen achter Schaatsteam Reggeborgh. We beginnen met Henk Schra, de teammanager. Henk is al vanaf het begin van het team betrokken.

We zijn benieuwd wat een teammanager precies doet. Kun je daar meer over vertellen?  

“Het is eigenlijk een heel veel omvattende functie. Als onze schaatsers nieuwe kleding, fietsen, schaatsen of andere materialen nodig hebben, regel ik dat. Maar ook contractbesprekingen, de financiën en afspraken met onze sponsoren en suppliers. Als we op trainingskamp gaan, regel ik de accommodatie en het vervoer. Ondertussen ben ik aardig op de hoogte van de verschillende hotels die er in Inzell, Collalbo, Calgary,  Salt Lake City etc. te vinden zijn.

Eigenlijk regel ik alles wat met het team te maken heeft, behalve het technische gedeelte van het schaatsen. Dat ligt echt bij Gerard en de andere coaches. Samen bespreken we wel veel en hebben we veel overleg. Je staat 24/7 voor de schaatsers klaar. Afgelopen week kwam een aantal van de schaatsers terug uit Salt Lake en vlogen door naar Collalbo in Italië, naar Spanje of Calgary. Een logistieke puzzel, maar ik ben blij als alles weer goed gelukt is en iedereen op de juiste plek is aangekomen. “

Wat heb jij zelf met schaatsen?

“Ik ken de schaatswereld goed, vanwege mijn eigen winkel Stouwdam Sport en in het verleden heb ik zelf ook geschaatst. Van mijn 17e tot mijn 35e heb ik geskeelerd en marathons geschaatst. Bij een aantal EK’s en WK’s skeeleren zat ik bij de top 5 van Nederland, net onder de bekende rijders als Erik Hulzebosch. Ik deed dit naast mijn werk en dat was op een gegeven moment niet meer te combineren. Ik heb mijn schaatsen in de wilgen gehangen en ik ben wel blijven fietsen en ben erbij gaan voetballen. Na een tijdje ging het toch weer kriebelen en ik heb altijd contact gehouden met mensen in de schaatswereld.”

Henk in zijn vroegere jaren op de skeelers

Hoe lang ben je al betrokken bij het schaatsteam?

“Vanaf het eerste moment. Gerard had in 2017 wel een heel mooi team, maar geen sponsor. Via via zijn we toen met Reggeborgh in gesprek gekomen en in 2018 hebben we een contract afgesloten. Dat was de start van het schaatsteam. Dit jaar hebben we met Reggeborgh het sponsorcontract verlengd tot de Olympische Spelen in 2026. “

Schaats je nu zelf ook nog?

“Ik probeer toch wel 1x per week naar de schaatsbaan te gaan om nog lekker rondjes te rijden.  Tussen de recreanten natuurlijk en hopelijk komt er deze winter weer natuurijs en kunnen we heerlijk buiten schaatsen. “