Mensen achter het team: Phil Brojaka

10 maart 2022

Bij Team Reggeborgh zie je vaak de schaatsers in beeld. Maar de mensen achter de schermen zijn minstens zo belangrijk. Door het werk dat zij doen, kunnen de schaatsers zich volledig focussen op nog betere rondetijden. We nemen jullie de komende tijd mee in een serie interviews met de mensen achter Schaatsteam Reggeborgh. Deze keer is het de beurt aan Phil Brojaka (36 jaar), assistent-coach.

Hoe omschrijf je jouw rol als assistent-trainer?

“Ik vind het belangrijk dat de schaatsers weten dat ik altijd achter ze sta en ze ondersteun. Soms iets meer op de achtergrond en de andere keer langs de baan om actief te coachen. Dat doen we samen als team en ik vind het heel gaaf om iedere dag met deze topsporters te werken. Ik kom zelf uit Nottingham, Engeland. Daar waren de topsportfaciliteiten niet om over naar huis te schrijven. Dit is mijn derde jaar bij het team. Ik vind het fantastisch om met de beste schaatsers van Nederland te werken en mijn ervaring kan overbrengen op de jonge atleten binnen ons team.”

Jij hebt zelf ook op hoog niveau geschaatst, hoe is jouw weg naar de top verlopen?

“Dat was een lange weg. Zoals gezegd zijn de topsportfaciliteiten voor schaatsers in Engeland niet van een hoog niveau. Van mijn 9e tot mijn 21e heb ik in Nottingham geschaatst. Daar lag de focus vooral op shorttrack en heb ik verschillende wereldbekerwedstrijden gereden. Op mijn 21 ben ik naar Amerika verhuisd en heb daar 2 jaar geschaatst, zowel shorttrack als de langebaan afstanden. Na Amerika heb ik twee jaar in Berlijn geschaatst en daarna nog 2 jaar in Nederland. Bijzonder om in alle verschillende landen de topsport te beleven en ik ben trots op de huidige Britse schaatsers die de sport levend houden in Engeland. “

Wat is jouw expertise binnen het team?

“Ik let vooral goed op de bochten en hoe de schaatsers hierop kunnen trainen. Vroeger heb ik zelf geshorttrackt en daarin zijn de bochten uiterst belangrijk. Dat heb je ook kunnen zien tijdens de Olympische Spelen. We filmen de trainingen en de evaluatie is erg belangrijk. Soms hebben de schaatsers zelf het gevoel dat een training niet goed verliep, terwijl je dan op de video-opnames ziet dat het helemaal niet zo gek ging.”

We hebben gehoord dat jij ook de materiaalman bent?

“Ja dat klopt. Als we op trainingskamp gaan dan regel ik de fietsen, gewichten en andere materialen die we gebruiken tijdens de trainingen. Dat zijn soms busjes vol met spullen. Mijn eigen fiets gaat als het even kan ook mee, zodat ik in de vrije uurtjes nog een lekker rondje kan fietsen.”  

Waar kunnen we je vinden als je niet op het ijs staat?

“Ik loop 2 tot 3 keer in de week hard en probeer zo fit te blijven. Daarnaast is mijn familie erg belangrijk voor mij. Vanwege covid heb ik mijn familie in Engeland een lange tijd niet gezien, maar binnenkort hoop ik samen met mijn gezin naar Engeland te gaan. Heerlijk om iedereen weer te zien.”