Mensen achter het team: Stans van der Poel

2 februari 2022

Bij Team Reggeborgh zie je vaak de schaatsers in beeld. Maar de mensen achter de schermen zijn minstens zo belangrijk. Door het werk dat zij doen, kunnen de schaatsers zich volledig focussen op nog betere rondetijden. We nemen jullie de komende tijd mee in een serie interviews met de mensen achter Schaatsteam Reggeborgh. Deze keer is het de beurt aan Stans van der Poel, inspannings- en data-analist.

Hoe ben je bij het Schaatsteam betrokken geraakt?

Ik ken Desly (Hill, assistent coach) al een hele tijd. Voordat we bij Reggeborgh aan de slag gingen, hebben we een Chinees schaatsteam begeleid. Dit is het derde seizoen dat ik voor het team werk en we hebben dan ook een mooie set aan data opgebouwd. Zo kunnen we de schaatsers goed volgen en zien hoe hun conditie zich ontwikkelt.

Welke data verzamel je allemaal?

Iedere morgen doen de schaatsers thuis een eerste meting, een zogenoemde rustmeting. Ze moeten zes minuten op een rustig niveau ademen. Die data worden naar mij verzonden en ik doe een analyse om te kijken hoe de hartslag is. De manier waarop wij de data analyseren en de metingen uitvoeren is vrij eenvoudig. We meten de hartslag en hartslag variƫteiten. Daarnaast hebben we natuurlijk inspanningstesten en meten we ook aan de ijsbaan. In verband met alle coronamaatregelen ben ik nu niet vaak bij de schaatsers. We meten vooral op afstand en alle gegevens worden in een systeem gezet. Ik kijk mee en bespreek samen met het team de zaken die opvallen.

Hoe belangrijk is de juiste ademhaling voor een schaatser?

Heel belangrijk. Alleen met de juiste ademhaling herstel je goed en kom je snel terug op je rustwaardes. Dan kan je lichaam na een inspanning starten met het herstel. Topsporters kunnen zich heel erg inspannen, in het bijzonder de schaatsers die de korte afstanden rijden. Juist dan is het heel belangrijk dat ze hun ademhaling onder controle hebben. Ik help en adviseer ze en geef ze tips hoe ze dit het beste kunnen doen.

Als we googelen op Stans van der Poel, dan vinden we allemaal boeken. Hoe zit dat?

Ik heb een eigen methode ontwikkeld en daar verschillende boeken over geschreven. Ik werk vooral aan het fitter maken van sporters. Daarnaast begeleid ik mensen die met een burn-out kampen. Bewegen is daarin erg belangrijk om conditie op te bouwen.  

Waar kunnen we je vinden in je vrije tijd?

Mijn werk is ook mijn hobby en daarom houd ik mij ook in mijn vrije tijd bezig met het bouwen van apparaten om de metingen nog beter uit te voeren. Daarnaast ga ik graag zwemmen, fietsen en lopen met onze hond. Om lekker gezond en fit te blijven sport ik zes keer per week. We wonen aan het water, dus ik ben ook vaak op mijn SUP board te vinden. Ik heb er een windzeil op gemaakt en vind het heerlijk om buiten te zijn.

Heb je nog een tip voor onze volgers?

Zorg dat je leven leuk is en doe waar je blij van wordt. Voor mij is dat sporten, maar voor iedereen is het wat anders. Voor degene die weer zijn begonnen met hardlopen in het nieuwe jaar: je kunt echt meer dan je denkt. Zie je er tegenop of ben je net aan het sporten? Als je de eerste 12 minuten hebt gehad, bedenk dan: hoe voel ik me nu? Je moet die eerste drempel over en het gewoon proberen. Gaat het niet, wandel dan een stukje en probeer het opnieuw. Want geloof mij, zo krijg je vertrouwen in je lijf en ontdek je hoe sterk je eigen lichaam is.