Michelle de Jong verdedigt nationale sprinttitel

21 december 2022

Het hele jaar is ze bij de start aangekondigd als ‘Michelle de Jong; de Nederlandse kampioene sprint.’ Die titel mag de Reggeborgh schaatsster volgende week verdedigen bij het NK sprint en allround in Heerenveen.

Ze is het inmiddels wel gewend. Uitgebreid kerst vieren zit er niet in als topsporter. Vaak zijn ze rond die periode van huis, net als dit jaar. Zaterdag nemen de rijders van Schaatsteam Reggeborgh hun intrek in Hotel Tjaarda. Samen bereiden ze zich daar voor op het NK sprint & allround dat dinsdag en woensdag na kerst in Thialf wordt gehouden. “De kok gaat vast een speciaal diner voor ons klaarmaken. We worden daar altijd heel goed verzorgd. Maar veel meer aan kerst zullen wij niet doen”, zegt De Jong, die met een goed gevoel uit Calgary is teruggekomen.
Ze reed persoonlijke records op de 500 en 1.000 meter en pakte met Nederland brons op de team-pursuit. “We hebben in Calgary hele leuke weken gehad. Vorig jaar was ik er voor het eerst, maar toen zaten we in een bubbel. Nu kreeg ik de kans om ook meer van de omgeving te zien.”
De Jong schaatste zelfs nog op prachtig uitgestrekt natuurijs in het ijskoude Canada. “Er zijn daar zulke mooie plekken. Als je er dan toch bent, wil ik er ook graag iets van zien.”
Nu is de blik weer op Friesland gericht. En wel op Thialf waar ze komende dinsdag en woensdag haar nationale sprinttitel gaat verdedigen. “Vorig jaar was natuurlijk een vreemd toernooi zo voor de Olympische Spelen.” Femke Kok en Jutta Leerdam deden toen niet mee, zij waren al geplaatst voor het WK sprint. “Ik heb toen zo goed mogelijk gereden en dat leverde een mooie titel op. En nu? Nu moet ik ook gewoon zorgen dat ik vier goede afstanden rijd.”