Ronald Mulder stopt met schaatsen

1 maart 2022

Ronald Mulder stopt met schaatsen. De sprinter van Team Reggeborgh heeft dat vandaag bekend gemaakt. “Het was geen makkelijke keuze, maar nu ik de knoop heb doorgehakt, voel ik dat het de beste beslissing is.”

Mulder: “Ik heb afgelopen seizoen niet meer het niveau gehaald dat ik wilde halen. Het OKT was mijn allerbeste wedstrijd, maar dat was niet goed genoeg om me te plaatsen voor de Olympische Spelen.” Mulder (36) wil niet in de marge meerijden. “Ik wil meedoen om de eerste plekken en als dat niet lukt, is het beter om te stoppen. Hoe jammer ik dat ook vind, want ik vind topsport bedrijven het mooiste dat er is.

De Zwollenaar haalde in 2014 olympisch brons op de 500 meter. In 2018 pakte hij de Europese titel op de 500 meter in Kolomna. Bij de WK afstanden in Inzell won hij het goud op de teamsprint in 2019. Een ander hoogtepunt uit zijn carrière is het Nederlands record op de 500 meter. Hij pakte het voor het eerst in 2009 van Gerard van Velde en verbeterde het later in zijn carrière nog drie keer. Mulder heeft het Nederlands record, dat op 34,08 staat, nog altijd in handen. “Daar ben ik trots op.” Net als op de zeven Europese titels die Mulder op inline-skates in de wacht sleepte.

Wat de toekomst gaat brengen? Mulder heeft nog geen idee. Hij heeft de opleiding docent lichamelijk opvoeding afgerond, dus het trainersvak ligt dichtbij. “Ik ga de trainerscursus ook wel volgen, maar ik denk dat ik voorlopig nog niet op de ijsbaan te vinden zal zijn. Ik ben echt gepassioneerd van schaatsen, maar ik ga eerst wat afstand nemen en alles eens rustig bekijken.”

Thialf Heerenveen Training in Thialf.