Terugkijken en vooruitkijken met Gerard van Velde

8 april 2022

De meeste schaatsers genieten van een welverdiende vakantie. Ondertussen wordt door teammanager Henk Schra en trainer Gerard van Velde hard doorgewerkt, zij blijven doorbouwen aan Schaatsteam Reggeborgh. Wat 3,5 jaar geleden begon als een sprintploeg is ondertussen uitgegroeid tot een sprint- en allroundteam. In dit interview kijkt Gerard terug op het afgelopen seizoen en vertelt hij hoe hij  zich voorbereid op het nieuwe seizoen.

Gerard, hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?

“Seizoen 2021-2022 is heel vroeg begonnen. In april zijn we op een eerste trainingskamp geweest, terwijl dit in een normaal seizoen pas in mei is. Het was natuurlijk een bijzonder jaar, met de Olympische Spelen als hoogtepunt voor een aantal van onze schaatsers. Maar ook met corona en de steeds weer veranderende maatregelen. Iedereen was bang om besmet te raken en dat heeft wel voor spanning gezorgd.

We hebben veel samen getraind, zijn vaker dan anders op trainingskamp geweest. Hein Otterspeer, Stefan Westenbroek en Marrit Fledderus hebben afgelopen jaar ons team versterkt en samen zijn we aan het seizoen begonnen. Gelukkig hebben we relatief weinig blessures gehad. Iedereen heeft hard en doelgericht gewerkt om de eigen gestelde doelen te behalen. Er heerste een goede sfeer in het team, maar uiteindelijk draait alles om topsport en resultaten.

Het voorseizoen met de eerste World Cup wedstrijden was goed. De resultaten in Salt Lake begin december met zilver voor Kjeld, brons voor Hein en brons voor Femke waren een mooie voorbereiding op het Olympisch Kwalificatietoernooi. Na het OKT hebben we de puntjes op de i gezet.”

Na het EK was het nog een week of 6 tot Beijing. Een spannende tijd?

“Het EK was begin januari. De weken na dit toernooi tot het moment dat we op het vliegtuig naar Beijing stapten, waren heel spannend. De besmettingsaantallen in Nederland bleven oplopen en steeds meer mensen kregen corona. Deze variant was erg besmettelijk en je kon overal corona oplopen. Veel van de schaatsers en staf gingen voor langere tijd in quarantaine. Iedereen was bang om besmet te raken. Dit raakte niet alleen ons als schaatsers en staf, maar ook onze gezinnen. Mijn eigen zonen hebben een aantal weken thuisonderwijs gevolgd. De schaatsers zelf kwamen bijna nergens: alleen thuis en op de schaatsbaan. Anderen verbleven in een hotel. Alles om maar niet positief te testen. Want als dat gebeurde, dan kon je niet mee naar de Olympische Spelen.”

Jullie zijn met 6 schaatsers naar Beijing gegaan, hoe is het daar verlopen?

“Van tevoren wisten we dat het andere Spelen zouden zijn dan andere jaren. Iedere keer bleef die twijfel of het toernooi wel door zou gaan. Vanuit NOC*NSF waren de Covid-regels erg streng. Je moest voordat je het vliegtuig in kon stappen verschillende gezondheidschecks doorstaan, meerdere malen QR-codes laten zien, diverse formulieren invullen.

Eenmaal in het olympisch dorp aangekomen viel het mij allemaal mee. Natuurlijk moesten we elke dag een coronatest doen. De omgeving was sober en saai, maar de mensen van de organisatie waren vriendelijk en de accommodaties waren goed. De wereld bleef wel klein voor ons, want eigenlijk kwam je alleen in de eetzaal, het appartement en op de fantastische ijsbaan. Deze hal is echt de mooiste hal van de wereld. En natuurlijk helpt het mee dat Ireen en Kjeld in de eerste dagen beide een gouden medaille hebben gehaald.” 

Het team is inmiddels uitgebreid met 4 allrounders. Een mooie nieuwe uitdaging?

“Dat is het zeker. We hebben vanuit Reggeborgh de mogelijkheid gekregen om ons team nog verder uit te breiden. Met de komst van Patrick Roest, Marcel Bosker, Victor Ramler en Lex Dijkstra gaan we een nieuwe fase in. Robin Derks is als trainer aangetrokken om deze mannen te begeleiden. Samen met Phil Brojaka en de rest van de staf gaan we de groep schaatsers begeleiden. We hebben nu nog meer mogelijkheden om trainingen te combineren. Het is een weloverwogen stap en ik heb veel zin in deze nieuwe uitdaging. Op 2 mei beginnen we weer en ik kijk er naar uit!”

Hoe bereid je je voor op het nieuwe seizoen?

“Ik neem nu vooral de tijd om aan het team te bouwen. Schaatsen is mijn passie en als je dan de mogelijkheid krijgt om zo’n mooi team neer te zetten, dan gaan we daar vol voor!”