Zwaarbevochten EK allroundtitel Patrick Roest

12 januari 2023

“Ik heb nog nooit iets goed moeten maken op de laatste afstand. Ben altijd met een voorsprong aan de tien kilometer begonnen”, blikt Patrick Roest terug op de bloedstollende tien kilometer zondag tijdens het EK allround in Hamar.

Het was zeker niet zijn eerste allroundtitel. Maar wel de meest zwaarbevochten voor
Roest, die afgelopen weekend in Hamar voor de tweede keer tot Europese kampioen allround werd gekroond. Nog nooit moest de drievoudig wereldkampioen allround zo diepgaan om de overwinning te pakken. Familie en vrienden op de tribune in het Vikingskepet leefden intens mee. Ongelooflijk spannend was het, omdat de Noor Sander Eitrem heel lang in het spoor van Roest kon blijven. “Je hart gaat er wel sneller van kloppen ja.”
Roest moest alles geven om Eitrem uiteindelijk los te schudden. “Ik was flink kapot na de tien kilometer, kon ook niet echt juichen. Zo’n race doet echt wel wat met je. Fysiek maar ook qua zenuwen. De druk stond er de hele tijd op. Ik ben er een paar dagen flink gaar van geweest.”
Op het hoogtepunt keken 2.3 miljoen mensen in Nederland naar de 10 kilometer op tv. Met een extreem hoog marktaandeel van 52%. Ook Roest kreeg ontzettend veel reacties na afloop. “Voor mezelf is het iets minder gelukkig dat het zo spannend werd, maar voor het schaatsen is het natuurlijk goed.”
En nu? “Vooruitkijken en doorgaan”, zegt Roest, die dit weekend met Schaatsteam Reggeborgh naar Collalbo vertrekt voor een trainingskamp in voorbereiding op het NK afstanden begin februari. Daar kunnen de schaatsers zich plaatsen voor de WK afstanden van begin maart in Thialf. Op alle afstanden moeten ze top drie en op de 10 kilometer bij de beste twee rijden om zich te plaatsen voor het WK.